بیماری های مری
مری مجرایی است که با حرکات دودی شکل خود سبب عبور غذا از حلق به سمت پایین و ورود آن به معده می گردد . یکی از شایعترین مشکلات مری ، برگشت محتویات معده به مری ( ریفلاکس ) است که می تواند به مرور سبب التهاب بافت مری گردد . علامت شایع آن سوزش و درد قلب است و چنانچه محتویات اسید معده در اثر شلی دریچه ی بین مری و معده ، به طور متناوب به داخل مری برگشت کند می تواند به مرور تغییرات غیرطبیعی در بافت پوششی مری ایجاد کند و احتمال بروز سرطان مری را افزایش دهد .
پیشگیری :
هیچگاه بلافاصله پس از خوردن غذا نخوابید .
تعداد وعده های غذایی روزانه را افزایش دهید و حجم غذای خورده شده در هر وعده را کم کنید .
مصرف چربی و غذاهای چرب و سرخ شده را محدود نمایید . زیرا که وجود چربی زیاد در رژیم غذایی باعث شلی دریچه ی انتهای مری شده و تخلیه ی محتویات معده را به تأخیر می اندازد و همچنین تولید اسید معده را افزایش می دهد . این مسأله باعث برگشت محتویات معده به داخل مری می شود .
دراز کشیدن بعد از صرف غذا به ویژه اگر غذای مصرفی حجیم و پرچرب باشد ، در افراد مستعد موجب بروز ریفلاکس می گردد . باید حداقل ۳ ساعت بین خوابیدن و آخرین وعده ی غذایی خورده شده فاصله باشد .
استعمال دخانیات نیز در بروز این مسأله نقش بسیار مهمی دارد . به همین علت ترک سیگار یکی از دستورات پیشگیری و درمان این مشکل است .
اضافه وزن و چاقی به خصوص چاقی شکمی در بروز ریفلاکس مؤثر است . با کاهش وزن و کم کردن چربی های ذخیره در ناحیه ی شکم می توان به درمان این مشکل کمک کرد .
افرادی که دچار ریفلاکس یا برگشت محتویات معده به مری هستند ، باید از خوردن شکلات ، نوشیدنی های حاوی کافئین ( مثل قهوه ) ، انواع ادویه ، نوشیدنی های الکلی ، مصرف گیاهان خانواده ای نعنا ( نعنا ، پونه و .... ) و پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان به ویژه هنگام صرف غذا اجتناب نمایند .
|